onsdag 9 oktober 2013

Vacherin Mont d´Or

En stjärna på ost-himmelenoch som har sin årliga premiär i slutet av september varje år och därmed officiellt inviger hösten i de osttokigas värld.

Denna ost kan avnjutas på två olika vis. Dels som en otroligt god ”dessertost” rakt upp och ner, dels som smält och det är som smält som den är mest känd. Lite enkelt skulle man kunna säga att den är ett mellanting mellan ostfondue och raclette fast enklare och minst lika god.

Hur gör man då?

Ta en Vacherinost, klä in träburken som den ligger i med aluminumfolie, (så inte osten droppar ner i ugnen). Ta en gaffel och nagga toppskorpan på osten, häll över en dl vitt torrt vin och sätt in den i ugnen, 225 grader i 25 minuter brukar vara lagom.

Nu kan du välja att servera den som raclette genom att låta gästerna sleva den smälta, varma osten över kokt potatis tillsammans med lite goda charkuterier, eller så kan man avnjuta den som en fondue och doppa brödbitar i den smälta osten. Vilket du än väljer så kan jag lova dig en underbar måltid.

Vintips:Kloster Eberbach Riesling Spätlese nr 6257, pris 119:-. Hugel Gentil Gewuztraminer, nr 2108, pris 89:-.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar