torsdag 12 april 2012

Vit appassimento från favoritproducent

Familjen Tommasi blir man aldrig besviken på. Jag bara älskar deras viner! Rött, sött, vitt, rosé, bubblor - allt är bara hur gott som helst. Senaste tillskottet i deras vinfamilj är Tommasi Adorato (nr 74320, 89 kr) - en vit appassimento och jag var bara tvungen att beställa några flaskor och prova. Det italienska namnet Adorato kan översättas till älskvärd eller avgudad, vilket jag nästan är benägen att hålla med om. Särskilt för det priset.

Appassimento är en tillverkningsmetod som innebär att man torkar en del av druvorna före pressning (som man även gör vid recioto- och amaroneproduktion, fast under en kortare period)

Vinet har en fyllig känsla och balanserad syra som lyfter fram den söta fruktigheten av aprikos, torkad frukt, honung och citrusfrukt. Smakar underbart till stekt/grillad lax och kyckling, gärna med asiatiska inslag och söta och krämiga tillbehör.

Familjen Tommasi gör även en fantastiskt god olivolja, som Ni hittar hos Lillis Smakeri

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar